ВПЛИВ РЕГІОНАЛЬНОЇ КОМПОНЕНТИ НА ОБСЯГИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСУВАННЯ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ - Писарчук, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Запровадження формульного підходу до фінансування закладів вищої освіти в Україні передбачає використання регіонального показника як механізму коригування обсягів бюджетного фінансування з урахуванням територіальних особливостей функціонування університетів. В умовах військових дій диференціація регіональних умов лише посилилася, що зумовило необхідність додаткової підтримки окремих ЗВО. Проте результати дослідження свідчать, що вплив цього показника на кінцевий розподіл фінансування є мінімальним, а його роль у забезпеченні стійкості освітнього процесу в специфічних регіонах незначною мірою реалізується на практиці. Аналіз доводить, що механізм регіональної підтримки потребує доопрацювання для ефективного виконання своєї функції, оскільки існуючий підхід не забезпечує належного рівня фінансової компенсації для університетів, які діють у складних економічних і соціальних умовах.