ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У МОДЕРНІЗАЦІЇ ФОНДІВ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ - Федорович, І.М.; Вацлавський, О.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Розглянуто проблеми управління фондами соціального страхування та обґрунтовано необхідність їх модернізації через впровадження інноваційних технологій. Проаналізовано ключові виклики, зокрема низьку прозорість, застарілі механізми адміністрування та недостатню інтеграцію сучасних цифрових інструментів. На основі міжнародного досвіду виявлено переваги використання цифрових платформ, блокчейн-технологій, аналітики великих даних і штучного інтелекту. Окрему увагу приділено стану цифровізації соціального страхування в Україні та діяльності Пенсійного фонду України. Запропоновано рекомендації щодо впровадження сучасних управлінських технологій для підвищення ефективності, прозорості та стійкості системи соціального захисту населення. Окреслено заходи для цифрової трансформації фондів соціального страхування, зокрема використання аналітики великих даних, штучного інтелекту та блокчейн-технологій для підвищення прозорості й ефективності. Наголошено на важливості навчання персоналу, державної підтримки та залучення міжнародних інвестицій для розвитку сучасної інфраструктури.