ФАКТОРИ ВПЛИВУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЕВОЛЮЦІЮ СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВ - Андрухів, І.Т.; Русин-Гриник, Р.Р. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті доведено, що в умовах розвитку ІТ-технологій трансформація систем менеджменту підприємств є необхідною для забезпечення їхньої ефективності та конкурентоспроможності. Обґрунтовано, що використання таких технологій, як автоматизація бізнес-процесів, штучний інтелект, аналітика великих даних, хмарні технології, Інтернет речей (IoT), кібербезпека, мобільні технології, блокчейн, віртуальна та доповнена реальність (VR/AR), соціальні медіа та цифровий маркетинг, значно підвищує продуктивність, покращує обслуговування клієнтів і персоналізує послуги. Аргументовано, що зміни в організаційній культурі, розвиток компетенцій персоналу, врахування регуляторних та правових вимог, а також адаптація до конкурентного середовища є ключовими факторами успішної трансформації. Підприємства, які активно впроваджують ці технології та практики, здатні ефективно реагувати на зміни, забезпечувати високий рівень задоволеності клієнтів та досягати стійкого розвитку у сучасному бізнес-середовищі. Водночас, стратегічне планування та інвестиції у розвиток технологій і людського капіталу є необхідними для підтримки інноваційного потенціалу та довгострокового успіху організацій.