ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ - Ільницький, В.В.; Русин-Гриник, Р.Р. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті доведено, що різні групи факторів впливають на формування системи міжнародних транспортних перевезень в екстремальних умовах. Безпека та захист транспорту, зокрема військові дії, мінування та загрози піратства і тероризму, створюють значні ризики для безпечного та стабільного перевезення вантажів. Обґрунтовано, що інфраструктурні фактори, такі як зруйнована інфраструктура та доступність шляхів сполучення, також відіграють вирішальну роль у забезпеченні ефективності логістичних ланцюгів в умовах криз. Політичні та юридичні фактори, включаючи зміни в законах, міжнародні санкції та взаємодію з міжнародними організаціями, суттєво впливають на правила та умови перевезень. Аргументовано, що економічні фактори, зокрема вартість перевезень, економічна нестабільність та коливання валютних курсів, визначають фінансову складову логістичних операцій. Логістичні фактори, такі як гнучке планування, координація дій та створення стратегічних запасів, є ключовими для підтримання безперервності перевезень в умовах невизначеності. Технологічні фактори, включаючи застосування новітніх технологій та забезпечення кібербезпеки, підвищують надійність та ефективність транспортних систем. Соціальні фактори, такі як моральний стан та кваліфікація персоналу, а також взаємодія з місцевими громадами, сприяють стабільності та безпеці логістичних процесів. Гуманітарні фактори, зокрема організація евакуації та доставки гуманітарної допомоги, є критичними для забезпечення виживання та підтримки постраждалих у кризових ситуаціях. Природні та кліматичні фактори, такі як погодні умови та екологічні катастрофи, суттєво впливають на безпеку та здійснення перевезень. Усі ці фактори взаємодіють між собою, визначаючи загальну ефективність та стійкість системи міжнародних транспортних перевезень в екстремальних умовах.