МОДЕЛЮВАННЯ ТА АНАЛІЗ РЕАКЦІЇ КЕРІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ НА ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Лобода, О.М.; Кириченко, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті висвітлюється теорія вищих ешелонів, яка використовується для обґрунтування дослідницьких гіпотез, перевірених з використанням даних анкетування 43 малих та середніх підприємств. В якості основного методу емпіричного аналізу використовується регресія Пуассона. Для перевірки стабільності результатів, отриманих під час регресійного аналізу основної економетричної моделі, було оцінено декілька додаткових моделей з використанням різних підходів до побудови залежної змінної, а також різних наборів контрольних змінних. Показано, що рівень освіти менеджерів має позитивний вплив на цифровізацію малих та середніх підприємств, тоді як вік негативний. Проведено оцінку впливу індивідуальних особливостей керівників малих та середніх підприємств на ступінь їх цифровізації. Показано, що теорія вищих ешелонів проектується на стратегічне рішення щодо цифровізації малих та середніх підприємств. Вперше дані оцінки впливу індивідуальних особливостей керівників малих і середніх підприємств на рівень їх цифровізації.