ЕФЕКТИВНІ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ: ГЛОБАЛЬНА КОНКУРЕНЦІЯ ЗА ТАЛАНТИ - Олійник, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено сучасні виклики та стратегії управління людським капіталом в умовах глобальної конкуренції за таланти. Проаналізовано вплив цифровізації, дистанційної роботи та зміни структури попиту на ринку праці на трансформацію підходів до залучення та утримання персоналу. Розглянуто еволюцію факторів конкурентоспроможності роботодавців від фінансових стимулів до комплексних пропозицій, що включають можливості професійного розвитку та баланс між роботою і особистим життям. Досліджено проблему «відтоку мізків» та її вплив на економічний потенціал країн, що розвиваються. Запропоновано інноваційні підходи до формування привабливого робочого середовища та розвитку механізмів обміну інтелектуальним капіталом між країнами як способу трансформації міграції талантів у взаємовигідну співпрацю. Особливу увагу приділено формуванню стійких професійних спільнот, які сприяють обміну досвідом та знаннями між фахівцями різних країн, створюючи підґрунтя для довгострокового розвитку людського капіталу в глобальному масштабі.