ЕФЕКТИВНІСТЬ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЄКТУ ОНОВЛЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Строченко, Н.І.; Ковальова, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Підприємства аграрної галузі мають важливе значення у забезпеченні продовольчої безпеки, що обумовлює необхідність пошуку напрямів їх розвитку, одним з яких є формування потужної матеріально-технічної бази з урахуванням інновацій. Здійснено класифікацію матеріально-технічної бази аграрних підприємств. В статті здійснено аналіз основних засобів в Україні. Виявлено, що основні засоби мають високий рівень зносу і потребують оновлення. Здійснено обґрунтування доцільності інноваційно-інвестиційного проєкту оновлення матеріально-технічної бази. Проєкт передбачає придбання нового доїльного обладнання DeLaval та реконструкцію приміщення з облаштуванням доїльної зали в аграрному підприємстві. Вигоди від проєкту: збільшення продуктивності корів та валових надоїв, поліпшення якості молока та збільшення ціни реалізації, зменшення потреби в працівниках та економія фонду заробітної плати. Розраховано показники ефективності проєкту: чисту теперішню вартість, індекс доходності, термін окупності, які засвідчили про доцільність впровадження даного проєкту.