ФЕНОМЕН ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ ФАХІВЦІВ БАНКІВСЬКОЇ СФЕРИ - Баранова, А.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Статтю присвячено розгляду феномену професійного вигорання фахівців банківської сфери. Метою статті було вивчення феномену професійного вигорання фахівців банківської сфери. Зазначається, що в умовах сьогодення cутністю професійної діяльності працівників банку є забезпечення якісної роботи банківських послуг на найвищому рівні і надання кращого клієнтського досвіду. Дана сфера діяльності має прямий вплив на особистість та життя фахівця банківської сфери, в підсумку це відображається на ефективності його роботи та іміджі банку в цілому. На сучасному етапі проблема “вигорання” взагалі та “професійного вигорання” зокрема, набуває більшої актуальності через загальну соціально-економічну та політичну ситуацію в країні, вплив війни та інші дестабілізуючі суспільство супутні фактори. Зазначені стресові фактори набувають впливу на психічне та фізичне здоров’я працівників банківської сфери, поглиблюють хронічну втому та стрес, призводять до невдоволення, апатії і, як наслідок, до падіння ефективності виконуваних обов’язків. Найбільший удар від синдрому професійного вигорання на себе приймають професії типу «людина-людина». З огляду на те, що досліджень про розвиток даного синдрому серед працівників банків у науковій літературі досить мало, важливо вивчати особливості професійного вигорання серед працівників банківської сфери, що дозволить визначити найбільш ефективні методи для профілактики і попередження проявів даного синдрому. На думку автора, специфіка роботи людей цієї професії полягає в тому, що щодня виникає безліч різноманітних ситуацій з високою емоційною напруженістю, інтенсивністю міжособистісного спілкування, необхідністю вирішення конфліктних ситуацій. Тому працівники банку витрачають багато сил на встановлення довірчих стосунків зі студентами, колегами, керівництвом бізнесу, а також на збереження спокою та управління власними емоціями у діловому спілкуванні. Відповідно до цього проблема запобігання та подолання емоційного вигорання банківських працівників завжди актуальна.