ЦИФРОВА ЕКОСИСТЕМА УНІВЕРСИТЕНТІВ: МОДЕЛІ, ПІДХОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ - Гужва, В.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядається концепція цифрової екосистеми університету як цілісного інтегрованого середовища, що поєднує ІКТ, цифрові сервіси, користувачів та дані для підтримки освітньої, наукової й адміністративної діяльності. Проаналізовано сучасні підходи до побудови цифрових екосистем (системний, платформенний, онтологічний, екосистемний), моделі архітектур (мікросервісна, модульна, SOA, хмарна) та типи цифрового управління (централізоване, децентралізоване, гібридне). Окреслено технологічні, організаційні та безпекові аспекти формування цифрового середовища. Запропоновано гібридну модель реалізації на основі хмарної платформи Microsoft 365 Education з інтеграцією інших цифрових інструментів. Акцент зроблено на персоналізації, інтероперабельності, даноорієнтованому управлінні та стійкості до цифрових ризиків. Визначено чинники успіху реалізації та рекомендовано поетапний підхід на основі проєктного управління.