ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ОСНОВА ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Дацій, Н.В.; Шуляр, Н.М.; Чернишов, О.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Інновації виступають ключовим чинником забезпечення довгострокової конкурентоспроможності, економічної стійкості та модернізації промислового сектору. В умовах глобалізації, технологічного прогресу та зростання вимог до ефективності виробництва, українські підприємства змушені шукати нові джерела розвитку, зокрема через впровадження інноваційних рішень. Проте фінансова складова залишається одним з основних бар’єрів на цьому шляху. Особливої ваги ця проблема набуває в умовах воєнного стану, дестабілізації економіки та порушення міжнародних ланцюгів постачання. Обмеженість власних коштів підприємств, низький рівень залучення іноземних інвестицій, а також нестабільність державної підтримки суттєво ускладнюють реалізацію інноваційних проєктів. Водночас формування ефективної системи фінансування інновацій здатне активізувати модернізаційні процеси, посилити інтеграцію у світові ринки, сприяти відновленню промислового потенціалу та переходу до економіки знань. Дослідження фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств є вкрай актуальним як для наукової спільноти, так і для практиків, оскільки дає змогу виявити проблеми, оцінити ефективність існуючих механізмів та запропонувати шляхи їх удосконалення з урахуванням сучасних викликів.