УПРАВЛІННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ПРИНЦИПУ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОМУ РЕГУЛЮВАННІ ОХОРОНИ ЗЕМЕЛЬ - Кирчу, Р.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті проведено комплексне дослідження адміністративно-правових механізмів охорони земель як важливого інструменту забезпечення принципу сталого розвитку в Україні. Робота спрямована на виявлення структурних та функціональних недоліків чинного законодавства, що регулює порядок використання та охорони земельних ресурсів, а також на розробку рекомендацій щодо його модернізації з урахуванням сучасних викликів у сфері екологічної безпеки, цифровізації управлінських процесів та активізації участі громадськості. У дослідженні проаналізовано нормативно-правову базу, зокрема Земельний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення та окремі закони щодо охорони навколишнього природного середовища і регулювання містобудівної діяльності. Запропонована модель адміністративно-правового механізму передбачає вдосконалення інституційної бази, модернізацію інформаційних систем, а також впровадження системи превентивних і стимулюючих заходів з боку державних органів. Розроблені рекомендації мають практичне значення для державних і місцевих органів влади, сприяють формуванню умов для сталого управління земельним фондом та допомагають у вирішенні актуальних екологічних проблем, зокрема у контексті воєнних викликів і змін кліматичних умов.