ПІДХОДИ ДО ТРАКТУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Погорілий, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сутності категорії «інноваційний потенціал» в умовах цифрової трансформації та науковому обґрунтуванню доцільності виокремлення такої його складової як цифровий потенціал. У ході дослідження встановлено, що незважаючи на значний науковий доробок у дослідженні сутності та компонентів інноваційного потенціалу, включаючи ресурсний, системний та функціональний підходи, цей напрям потребує подальшої адаптації до умов цифрової трансформації, зокрема в частині його структурних елементів. Виявлено відсутність єдиного універсального набору складових інноваційного потенціалу, що зумовлено різними факторами, включаючи специфіку діяльності підприємств, галузеві особливості та стратегічні пріоритети розвитку. Визначено, що всеохоплюючий характер цифровізації суттєво впливає на всі аспекти інноваційної діяльності та формування потенціалу підприємства. Обґрунтовано необхідність розширення традиційного трактування інноваційного потенціалу шляхом експліцитного включення до його складу цифрового потенціалу.