АДАПТАЦІЯ СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНИХ БІЗНЕС-ПРАКТИК В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОЇ ЗАГРОЗИ - Ярмоленко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У сучасному світі, сповненому криз і збройних конфліктів, бізнес стикається з викликами не лише економічної стійкості, а й соціальної відповідальності. Суспільство очікує, що компанії активно беруть участь у вирішенні гуманітарних, етичних та соціальних питань, навіть у надзвичайних обставинах. Традиційні підходи до корпоративної соціальної відповідальності (CSR), розроблені для мирного часу, часто виявляються недостатніми в умовах війни. Підприємства стикаються з обмеженими ресурсами, порушеними ланцюгами постачання, втратою ринків та масовим відтоком персоналу, що змушує їх шукати нових способів адаптації соціальних практик. У статті досліджуються особливості реалізації CSR у надзвичайних умовах тривалого збройного конфлікту, аналізується вплив військово-політичної напруженості на бізнес-середовище та визначаються механізми збереження етичних і соціальних стандартів під час забезпечення функціонування компаній. Розглянуто основні моделі CSR, проаналізовано ключові групи стейкхолдерів, зацікавлених у реалізації соціальних ініціатив, а також проблеми розвитку CSR в Україні. Зокрема, серед бар’єрів — економічні обмеження, правова невизначеність, недостатній рівень освіченості в бізнес-середовищі та низький рівень довіри суспільства до ініціатив бізнесу. Особлива увага приділяється прикладам українських компаній, які активно підтримують Збройні Сили України, внутрішньо переміщені особи та постраждалі громади. Наведено приклади соціальних програм, які реалізують такі підприємства, зокрема: благодійна допомога, надання житла, медичне забезпечення, підтримка ветеранів та їхньої соціальної адаптації. Важливим напрямом стало створення соціальних ініціатив, які поєднують економічний потенціал із соціальною місією, наприклад, проект «Ветерано Груп» чи впровадження «зелених» технологій у рамках відновлення економіки. Висвітлено роль CSR у процесі відновлення України, зокрема в інвестиціях у зелені технології, підтримці освітніх ініціатив, соціально незахищених груп населення та взаємодії з міжнародними партнерами. У контексті постконфліктного розвитку корпоративна соціальна відповідальність має стати частиною стратегічного планування держави та бізнесу, оскільки саме вона може послужити каталізатором довіри, соціальної справедливості та економічного зростання. Корпоративна соціальна відповідальність має стати стратегічним пріоритетом для українського бізнесу, формуючи основу довгострокової стійкості, довіри та суспільного розвитку. Реалізація принципів CSR у складних умовах не лише підвищує репутацію компаній, але й сприяє зміцненню громадянського суспільства, зміцненню демократичних цінностей та формуванню культури відповідального підприємництва в Україні.