ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ БАНКУ: ФОРМУВАННЯ ТА ОЦІНКА ДОСТАТНОСТІ - Ткачук, Н.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглянуто особливості формування власного капіталу банку. Акцентовно увагу на оцінці достатності власного капіталу банку з урахуванням Базельських рекомендацій. Розглянуто загальні аспекти формування власного капіталу АТ «Правекс банк», що стало базовою основою для оцінки рівня його достатності. Проаналізовано структурну будову власного капіталу банку в розрізі елементів (статутного, резервного капіталу, емісійних різниць, прибутку). Здійснено оцінку змін динаміки складових власного капіталу банку. Розглянуто динаміку регулятивного капіталу банку та активів, зважених за ризиком, що є основною оцінки достатності власного банківського капіталу. Підкреслено необхідність проведення у відповідність до стандартів вимог Базеля III стурктури власного капіталу банків. Відзначено, що якісне впровадження міжнародних норм банківського регулювання сприяє вчасному виявленню надмірних ризиків, дефіциту капіталу або недоліків управління для вітчизяних банків.