УПРАВЛІННЯ АДАПТИВНІСТЮ МІКРОКОМАНД В УМОВАХ ВИСОКОЇ ДИНАМІКИ IT-ПРОЄКТІВ - Волоха, А.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено теоретичні засади та прикладні механізми управління адаптивністю мікрокоманд в умовах високої динаміки ІТ-проєктів. У статті також обґрунтовано можливість застосування запропонованих рішень у процесах післявоєнного відновлення ІТ-сектору України. Продемонстровано, що мікрокоманди – автономні управлінські одиниці з високим потенціалом до саморегуляції, навчання і гнучкого реагування. Адаптивність розкрито як результат взаємодії інституційних, процедурних, поведінкових і технологічних чинників. Систематизовано типи динаміки ІТ-середовища та відповідні моделі адаптації мікрокоманд. Проаналізовано бар’єри адаптивності за рівнями їх прояву та наслідками. Запропоновано практичні інструменти управлінських інтервенцій і роль Adaptivity Facilitator як нової управлінської функції в ІТ-командах.