ПІДХІД ДО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Щербань, О.Д. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У сучасних умовах стрімких змін зовнішнього середовища стратегічне управління персоналом стає ключовим для адаптації та конкурентоспроможності підприємств. Акцент зміщується на нематеріальні активи, особливо інтелектуальний та соціальний капітал, носіями яких є персонал. Стратегічне управління персоналом – це довгостроковий підхід, інтегрований із загальною стратегією розвитку компанії, враховує вплив зовнішніх/внутрішніх факторів та ринку праці. Він вимагає якісних змін у кадровій роботі: стратегічне планування, організація та контроль персоналу замінюють традиційні методи. Основними завданнями є формування та розвиток людського потенціалу, маркетинг талантів, вдосконалення відбору, оцінки, навчання, трудових відносин та інформаційного забезпечення. Стратегічне управління персоналом спрямоване на узгодження цілей компанії з можливостями та інтересами співробітників, підвищення їх мотивації, розкриття творчого потенціалу та забезпечення конкурентних переваг через ефективне використання людських ресурсів.