BIG DATA ЯК РУШІЙНА СИЛА СТРАТЕГІЙ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ - Зайцева, О.І.; Жосан, Г.В.; Чижова, Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню ролі Big Data як рушійної сили формування стратегій цифрового маркетингу в умовах цифрової трансформації економіки та зростаючої складності споживчої поведінки. Автори обґрунтовують, що великі дані стають не просто джерелом інформації для маркетингових рішень, а формують основу нової парадигми маркетингу, в якій управління клієнтським досвідом, персоналізація комунікацій, точне таргетування та прогнозування поведінки споживачів здійснюються на основі інтелектуального аналізу даних у реальному часі. У межах дослідження проаналізовано зміни в логіці маркетингової діяльності під впливом Big Data, зокрема перехід від реактивного до проактивного управління, розвиток стратегій персоналізованого контенту, формування клієнтоцентричних бізнес-моделей, використання аналітичних і предиктивних моделей для оптимізації маркетингових бюджетів. Визначено, що Big Data дозволяє підприємствам ідентифікувати приховані закономірності у споживчій поведінці, здійснювати сегментацію за психологічними, поведінковими та контекстуальними критеріями, будувати маршрути клієнтського шляху (customer journey maps) та застосовувати адаптивне ціноутворення.