ПОВЕДІНКОВА ЕКОНОМІКА: СУТНІСТЬ ТА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ПОНЯТТЯ - Повод, Т.М.; Адвокатова, Н.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті проаналізовано підходи до визначення сутності поведінкової економіки. Наведено результати дослідження поняття поведінкової економіки низкою вітчизняних та зарубіжних науковців. Виділено основні області наукового пізнання поведінкової економіки відповідно за психологічним та економічних підходом. Прослідковано еволюцію поглядів наукової спільноти щодо концепції раціональності економічних агентів. Розмежовано поняття «поведінкова економіка» та «поведінкові фінанси», а також показано їх взаємозв’язок. Розкрито основні теоретичні складові поведінкових фінансів. Виокремлено та систематизовано основні фактори впливу на виникнення поведінкових фінансів. Розкрито сутність основних базових категорій, які використовуються для визначення і пояснення особливостей ірраціональної поведінки економічних агентів під час прийняття рішень.