КРЕАТИВНА ЕКОНОМІКА ЯК ДРАЙВЕР ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ У ГЛОБАЛЬНОМУ МАСШТАБІ - Адаменко, Є.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Метою статті є дослідити значення креативної економіки як ключового чинника, що стимулює інноваційний розвиток туристичних підприємств в умовах сучасних глобалізаційних та цифрових трансформацій. Основне завдання полягає в аналізі міжнародного досвіду впровадження креативних підходів у туризм, оцінці їх впливу на бізнес-моделі підприємств, а також в адаптації таких рішень до українських реалій, зокрема на рівні окремих регіонів, як-от Черкащина. Актуальність роботи зумовлена потребою у посиленні міжнародної присутності українських туристичних компаній. Сучасні мандрівники дедалі більше орієнтуються на туристичні продукти, що поєднують елементи культури, технологій і персоналізації. Особливу увагу також приділено цифровим змінам, які докорінно трансформують взаємодію між туристичними компаніями та клієнтами, а також ролі креативних індустрій у формуванні туристичних продуктів з високою доданою цінністю.