ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ СЕРТИФІКАЦІЇ ЕКСКУРСОВОДІВ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ - Грабар, М.В.; Машіка, Г.В.; Кашка, М.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті проаналізовано особливості процесу сертифікації екскурсоводів у Великій Британії. Зазначено, що підвищення якості екскурсійного обслуговування безпосередньо залежить від рівня професійної підготовки фахівців. Розглянуто роль екскурсій у сучасному туристичному продукті, визначено основні типи туризму, які переважають у країні. Наведено статистичні дані щодо обсягів туристичних потоків, витрат і внеску галузі у ВВП Великої Британії. Досліджено діяльність провідних професійних об’єднань, зокрема Institute of Tourist Guiding, British Guild of Tourist Guides, APTG, STGA, WOTGA, що здійснюють сертифікацію та підтримку екскурсоводів. Описано три основні рівні сертифікації (Blue, Green, White Badge), їхню тривалість, зміст, вимоги до підготовки та форми оцінювання. Наголошено на важливості добровільної, проте структурованої системи підвищення кваліфікації екскурсоводів у контексті забезпечення високих стандартів туристичних послуг.