ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ СФЕРОЮ В УМОВАХ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ - Коваль, Я.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядається питання державного управління енергетичною сферою в умовах гібридної війни, яка стала новою формою загрози для національної безпеки України. Зокрема досліджено інструменти державного управління, такі як стратегічне планування, міжвідомча координація, кризовий менеджмент, інформаційно-аналітична підтримка прийняття рішень, цифровізація управлінських процесів та зміцнення міжнародної співпраці у сфері енергетичної безпеки. Стаття містить аналіз поточного стану реалізації державної політики у сфері енергетики в умовах війни, зокрема через призму нормативних ініціатив, організаційної спроможності центральних органів виконавчої влади та приклади управлінських рішень під час енергетичних криз 2022–2024 років. На основі проведеного аналізу запропоновано рекомендації щодо посилення ролі держави в управлінні енергетичним сектором у кризових умовах, а також перспективи інтеграції стратегічних інструментів для підвищення стійкості енергетичної системи України до гібридних загроз.