КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА РИНКОВОЇ АДАПТАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Карась, А.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено адаптацію підприємства до змін зовнішнього середовища. Обґрунтовано доцільність оцінювання ринкової адаптації підприємства з урахуванням економічних і фінансових результатів, що відповідає засадам комплексної оцінки діяльності компанії. Застосовано показники доходу та прибутку на акцію (EPS), динаміка яких дозволяє визначити здатність підприємства пристосовуватися до ринкових змін, зберігати конкурентні переваги та забезпечувати прибуток акціонерам. Дослідження проведено за даними міжнародних і українських компаній. За результатами розрахунків підприємства розподілено за рівнями адаптації. Із використанням показників зміни доходу та прибутку на акцію розроблено карту ринкової адаптації, застосування якої дає змогу виявити сильні та слабкі сторони діяльності компанії та забезпечити на цій основі її розвиток у перспективі.