АДАПТАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ДО ВИМОГ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ТА АЛГОРИТМ ІНТЕГРАЦІЇ НЕФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ - Міненкова, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджується адаптація систем бухгалтерського обліку до вимог сталого розвитку в контексті глобальних та національних викликів. Обґрунтовується необхідність інтеграції екологічних, соціальних та управлінських (ESG) показників у процедури бухгалтерського обліку для забезпечення прозорості, відповідності міжнародним стандартам (CSRD, ESRS, GRI, SASB) та підвищення інвестиційної привабливості. Проаналізовано стратегічні підходи до трансформації систем бухгалтерського обліку, включаючи реактивні та проактивні моделі, поетапне впровадження нефінансових показників. Визначено ключові перешкоди для впровадження нефінансової звітності: технологічні (обмежена сумісність системи), людські ресурси (брак експертних знань), регуляторні (невідповідність європейським стандартам) та економічні (високі витрати на цифровізацію та аудит).