ЕЛЕКТРОННІ ПОДАТКОВІ СЕРВІСИ (E-TAX) ТА ЇХ РОЛЬ У БОРОТЬБІ З УХИЛЕННЯМ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ - Скрипник, С.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
E-tax сервіси є основним засобом протидії ухиленню від податків і досягнення фіскальної прозорості в епоху цифрової економіки. Незважаючи на значний потенціал, їх повномасштабне впровадження стикається з численними викликами. У статті аналізується сучасний стан e-tax систем, їх технологічні механізми та вплив на зменшення тіньового сектору. Виявлено структурні слабкості сучасних систем, зокрема обмеженість міжнародної стандартизації, недостатню адаптацію до потреб малого бізнесу та ризики пов’язані з захистом конфіденційності даних. Розглядається роль технологічних інновацій, таких як блокчейн, штучний інтелект та Big Data аналітика, у трансформації податкового адміністрування. Порівняльний аналіз міжнародного досвіду (Естонія, Мексика, Південна Корея, Україна) показує, що комплексний підхід до цифровізації податкових служб сприяє підвищенню добровільної податкової дисципліни та зростанню бюджетних надходжень. Досліджено вплив макроекономічних та політичних факторів, включаючи глобалізацію податкових викликів (BEPS-ініціатива OECD), військовий стан в Україні та необхідність стабільних податкових надходжень для відбудови країни. Ці обставини суттєво впливають на пріоритети розвитку e-tax систем, вимагаючи адаптації не лише на технологічному, але й на законодавчому рівні. Запропоновано комплекс стратегічних заходів для підвищення ефективності e-tax систем, зокрема: вдосконалення правової бази для міжнародної гармонізації стандартів, стимулювання використання передових технологій (EDI, Open Banking, Real-Time Reporting). Додатково наголошено на важливості створення інклюзивних рішень, доступних для бізнесу різних рівнів цифрової зрілості. Особливу увагу приділено потенційним перевагам міжнародного співробітництва у сфері обміну податковою інформацією та адаптації найкращих світових практик. Отримані результати підкреслюють необхідність комплексного підходу, що поєднує технологічні інновації, інституційні реформи та підвищення довіри між платниками податків і державою. Це сприятиме не лише зменшенню ухилення від податків, а й загальному розвитку цифрової економіки, створюючи умови для справедливої конкуренції та прозорого ділового середовища.