ПРОБЛЕМИ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ З ІНОЗЕМНИМ КАПІТАЛОМ В УМОВАХ ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ - Шипляк, К.М.; Король, М.М.; Бабинець, Р.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено особливості функціонування банків із залученням іноземного капіталу в умовах воєнних викликів та нестабільного економічного середовища. Особливу увагу зосереджено на специфіці діяльності таких фінансових установ в Україні під час війни, коли одночасно постають як проблеми підтримання ліквідності, так і забезпечення довіри клієнтів та інвесторів. У роботі проведено аналіз сучасного стану банківської системи, з’ясовано роль іноземних інвестицій у підтриманні фінансової стійкості та стабілізації економіки, а також окреслено ключові загрози їхньої діяльності. Серед головних викликів виокремлено відтік депозитних ресурсів, підвищення частки проблемних кредитів, значний рівень валютних ризиків, втрати через руйнування інфраструктури та зниження активності материнських компаній у сфері інвестування. Значну увагу приділено аналізу міжнародного досвіду країн, які вже проходили крізь воєнні конфлікти, зокрема Грузії, Хорватії та Ізраїлю. Показано, що адаптація зарубіжних практик може сприяти подоланню кризових явищ в Україні, зміцненню стабільності фінансового сектору та посиленню ролі іноземного капіталу в процесі післявоєнної відбудови економіки.