НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ - Аверчева, Н.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті обґрунтовані теоретичні та практичні аспекти підвищення економічної ефективності використання земельних ресурсів в Україні. Досліджено розподіл підприємств, які здійснювали сільськогосподарську діяльність за розміром сільськогосподарських угідь і виявлено значну їх диференціацію. Проведено порівняльний аналіз ефективності використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення, який свідчить про вищий рівень ефективності підприємств у виробництві продукції рослинництва. Виявлені негативні тенденції у виробництві продукції тваринництва, що впливає на обсяги виробництва продукції у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь. Визначені основні фактори, які впливають на результати господарської діяльності і ефективність використання земельних ресурсів. На цій основі систематизовані заходи на рівні держави, підприємств і господарств населення, впровадження яких у виробництво сприятиме підвищенню економічної ефективності використання земельних ресурсів і господарської діяльності в цілому.