ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ СТРАХУВАННЯ - Ярмоленко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті визначено різні методичні підходи до визначення сутності страхування. В основу класифікації страхування закладено розбіжності: у сферах діяльності страхових компаній, у підходах щодо забезпечення страхового захисту майнових інтересів юридичних і фізичних осіб, а також у визначенні об’єктів страхування і у формах його проведення. Уточнено класифікацію видів страхування в Україні за історичною, юридичною та економічною ознаками. Визначено, що необхідність страхування діяльності підприємств зумовлюється тим, що збитки частіше настають від дії руйнівних явищ, що не можуть контролюватися людиною. За умов ризикового характеру функціонування будь-яких підприємств і не менш ризикового поводження людей існує потреба попередження усунення і відшкодування збитків унаслідок настання несприятливих подій чи ризиків. Здійснено акцент на значенні і необхідності страхового захисту для суб’єктів господарювання від різних несприятливих наслідків дій руйнівних явищ з позиції різних аспектів.