ВПЛИВ СУЧАСНИХ МОДЕЛЕЙ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК КОМПАНІЙ - Прямухіна, Н.В.; Зелінська, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглянуто вплив сучасних моделей корпоративного управління на інноваційний розвиток компаній у контексті зростаючої конкуренції та цифрової трансформації економіки. Визначено, що ефективне корпоративне управління створює інституційні умови для залучення інвестицій, розвитку партнерств, стимулювання творчих ініціатив персоналу та запровадження механізмів стратегічного контролю. Проаналізовано поширені у світовій практиці моделі – англо-американську, континентально-європейську та азійську – та їхній потенціал у забезпеченні інноваційності бізнес-процесів. Показано, що вибір моделі залежить від інституційного середовища, корпоративної культури та довіри між учасниками управлінських відносин. Зроблено висновок, що адаптація сучасних підходів до корпоративного управління є ключовим чинником формування довгострокових конкурентних переваг та інноваційної стійкості компаній.