РОЛЬ ПОСЕРЕДНИКІВ У ФОРМУВАННІ ЗБУТОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА - Каліна, І.І.; Шуляр, Н.М.; Мазур, Ю.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Роль посередників у формуванні збутової політики підприємства є ключовим аспектом ефективного просування маркетингової стратегії. Посередники, такі як оптові та роздрібні торговці, дистриб’ютори, агенти та логістичні компанії, відіграють важливу роль у забезпеченні доступності товарів для кінцевих споживачів. Вони сприяють оптимізації каналів просування, знижують витрати на маркетинг і логістику, а також надають цінну інформацію про ринкові тенденції та потреби клієнтів. У рамках цієї теми розглядаються функції посередників, їхній вплив на формування цінової, асортиментної політики підприємства, а також стратегії вибору та співпраці з посередниками для досягнення конкурентних переваг. У даній роботі розкрито сутність та функції збутових посередників, охарактеризовано їхні типи та критерії вибору. Особливу увагу приділено сучасним тенденціям взаємодії з посередниками в умовах цифровізації. Запропоновано практичні рекомендації щодо оптимізації співпраці з посередниками для підвищення конкурентоспроможності підприємства.