СИНЕРГІЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Братащук, Б.М.; Федоренко, О.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття зосереджена на поясненні та емпіричній перевірці синергії між цифровою трансформацією та соціальною відповідальністю як джерела стійких конкурентних переваг підприємств роздрібної торгівлі України. Теоретичне підґрунтя поєднує підхід динамічних здатностей та концепцію створення спільної цінності, що дозволяє інтерпретувати інвестиції у дані, автоматизацію, омніканал і «зелені»/етичні практики як комплементарні, а не паралельні траєкторії розвитку. Мета дослідження полягає у побудові та верифікації інтегрованої моделі «ЦТ×СВ→КА» з урахуванням посередників (довіра до бренду, цифровий клієнтський досвід) і модераторів (турбулентність ринку, масштаб мережі), а також у розробленні діагностичного індексу синергії для управлінського аудиту. Методологічно застосовано квазіекспериментальний багатоджерельний дизайн: опитування менеджерів фіксує цифрову зрілість і практики СВ/ESG; опитування клієнтів – довіру та якість цифрового досвіду; внутрішні KPI мереж – фінальні результати (маржинальність, утримання, оборотність, ROA/ROIC).