ЗАРОБІТНА ПЛАТА ЯК ІНДИКАТОР РІВНЯ УДОСКОНАЛЕННЯ СТИМУЛЮВАННЯ ПЕРСОНАЛУ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ - Чиж, В.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Актуальність проведеного дослідження зумовлена потребою приділити більше уваги врахуванню взаємодії на різних ієрархічних рівнях організації та ведення бізнесу й пошуку стимулів для покращення результатів праці персоналу готельно-ресторанного господарства в умовах воєнного стану в Україні та й у перспективі щодо повоєнного ринку праці в індустрії гостинності. Метою статті є узагальнення відомих і виокремлення специфічних в сучасних умовах ведення бізнесу сутнісних ознак категорії «заробітна плата» як індикатора рівня удосконалення стимулювання персоналу готельних підприємств. Методичною основою статті є методи аналізу, системного підходу та прогнозування; застосовані абстрактно-логічний метод, метод узагальнення та порівняння. За результатами дослідження узагальнено відомі та виокремлено специфічні в сучасних умовах ведення бізнесу сутнісні ознаки категорії «заробітна плата» як індикатора рівня удосконалення стимулювання персоналу готельних підприємств.