ЕНЕРГЕТИЧНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ: ПОТОЧНА СИТУАЦІЯ ТА ВИКЛИКИ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Чеховський, А.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну спричинило безпрецедентну кризу в енергетичному секторі держави, поставивши під загрозу стабільність енергопостачання та функціонування критичної інфраструктури. Стаття присвячена комплексному аналізу енергетичної політики України в умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Розкрито особливості функціонування енергетичної системи в кризовий період, зокрема проблеми, пов’язані з цілеспрямованим знищенням критичної інфраструктури, дефіцитом енергоресурсів, загрозами кібербезпеці та порушенням логістичних ланцюгів. У статті розглядаються перспективи трансформації енергетичної політики як важливого чинника зміцнення національної безпеки та економічної стійкості України в умовах війни та повоєнної відбудови. Надано пропозиції щодо пріоритетів енергетичної політики на середньострокову та довгострокову перспективу.