ЗАСТОСУВАННЯ ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ В УПРАВЛІННІ КАПІТАЛОМ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Ларченко, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Обґрунтоване визначення складу і розміру капіталу є вкрай необхідним для об’єктивного оцінювання рівня ефективності виробництва, а також виявлення реального співвідношення між власним та позичковим капіталом з тим, щоб не перейти межу, за якою подальше залучення кредитних ресурсів може нести в собі загрози нормальному функціонуванню підприємства. Крім того, аналіз структури капіталу дозволить встановити напрями оптимізації, величини його складових елементів з метою більш раціонального їх використання. Охарактеризовано загальні підходи до напрямку розвитку аграрного підприємства та наведено критерії оптимальності в сучасних умовах господарювання. Показана необхідність удосконалення методів оптимального вибору напрямку розвитку аграрних підприємств, кінцевим результатом якої буде можливість керівництву обирати оптимальну спеціалізацію підприємства. Встановлено необхідність створення та розроблення економіко-математичної моделі для розрахунку оптимального вибору спеціалізації підприємства.