ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЯЄЦЬ ЗА ДОПОМОГОЮ МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ ТА МОДЕЛЕЙ - Степаненко, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Досліджено методи та моделі інтенсивності росту несучості птиці для прогнозу продуктивності класів з метою підвищення економічної ефективності виробництва яєць. Порівняльною оцінкою моделей несучості яєчних курей виявлено, що придатнішою для їх опису й прогнозування є модифіковані моделі Т.К. Бріджеса та Мак-Мілана. Також встановлено, що модель Т.К. Бріджеса найбільш ефективно описує емпіричні дані несучості (помилки не перевищують 5% порогу безпомилкового судження про вірогідність отриманих відмінностей), дозволяє прогнозувати рівень продуктивності за весь період випробувань виходячи з даних отриманих за початковий період (3-4 місяці несучості). Доведена доцільність використання параметрів моделі (кінетична і експоненційна швидкість росту), як додаткових критеріїв при направленому відборі за продуктивністю.