ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ КАДРОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Ціпуринда, В.С.; Підкамінний, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті досліджено інноваційний підхід до визначення пріоритетів та інструментів кадрового менеджменту в інноваційному розвитку підприємства та проаналізовано його сучасні завдання й роль для організування безперервного процесу нарощування конкурент- них переваг у всіх напрямах ресурсного забезпечення, впровадження нововведень. Запропо- новано інноваційний підхід до комплексного розуміння та вирішення проблем підготовки керівних кадрів у системі управління та самоуправління для розвитку підприємства як від- критої системи, що взаємоузгоджено розвивається в сучасних умовах, а також пов’язані з цим комплексні завдання як упорядкованої специфічної сфери, яка націлена на вирішен- ня певних завдань упровадження інноваційних технологій у систему управління кожною соціально-економічною системою, зокрема вирощування лідерів для розвитку суспільства.