ГЕНЕЗИС НАУКОВИХ ПОГЛЯДІВ НА СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Карнаушенко, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
Поняття «підприємництво» під впливом глобалізаційних змін, які постійно відбуваються в світі, набуває нового особливого змісту. Розвиток підприємництва стимулює до появи нових видів економічної діяльності людини, а отже, призводить до зміни його змісту та деталей його квінтесенції. Проблематика щодо суті та змісту поняття «підприємництво» є дискусійним питанням, яке довгий час залишається не узгодженим науковцями, дослідниками, економістами та підприємцями. Адже, підприємництво – це динамічний процес поступового створення багатства, яке відіграє важливу роль та є основною складовою в сучасній економіці. В статті було відображено дослідження наукових праць закордонних та вітчизняних науковців, які займалися тематикою розвитку та особливістю організації підприємництва. Науковці, в т.ч. автор дослідження, схиляються до думки, що підприємництво – це вияв економічної свободи особистості, яка має вільний вибір та можливість управляти власною зайнятістю таким чином, щоб досягти найбільшого успіху Головною метою даного дослідження є вивчення та систематизація знань щодо підприємництва. Методологією даного дослідження є історичний підхід до теми дослідження. Суть даного підходу в тому, що потрібно дослідити історичний розвиток поняття «підприємництво». В результаті дослідження встановлено, що варто виділити шість основних теорій підприємництва, які з різних точок зору розглядають суть підприємництва. Також в дослідженні було наведено основні психологічні риси, якими повинен володіти підприємець. В статті було виявлено чотири соціальні контексти, які вказують на підприємницькі можливості особистості. Антропологічна теорія вказує на те, що на особистість впливає соціальний та культурний фактори. Теорія підприємництва на основі ресурсів наголошує на важливості зовнішніх та внутрішніх ресурсів у становленні підприємця як суб’єкта економічної діяльності. Розглядаючи історичне становлення поняття «підприємництво» встановлено, що ще в ХІІ ст. було зафіксоване перше визначення даного поняття, але основна увага економістів, науковців та підприємців до даного феномену була приділена починаючи з ХVIII ст. і до нині дане питання залишається актуальним та потребує постійної систематизації знань про нього.