ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ КРИЗИ В ТУРИСТИЧНОМУ СЕКТОРІ В УМОВАХ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ - Шаповал, В.М.; Бондаренко, Л.А.; Бєлобородова, М.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2021)
Метою статті є дослідження основних проблем туристичного бізнесу України, які виникли внаслідок протиепідеміологічних заходів, спрямованих на подолання пандемії COVID-19. В дослідженні застосовано системний підхід та методи синтезу, семантичного аналізу, історичного аналізу, аналогій, узагальнення, пояснення, класифікації та графічний метод. Запропоновано перспективні напрямки виходу українського туристичного сектору з кризової ситуації та обґрунтовано інструменти впливу на попит, який принесе бажаний рівень прибутків. Досліджуючи впровадження заходів направлених на підтримку вітчизняного туристичного бізнесу, можна спостерігати значне відставання у темпах забезпечення конкурентоспроможності галузі на глобальному ринку протягом 2021 року. Відтак туристична сфера практично не береться до уваги при формуванні економічної політики на національному рівні. На сьогоднішній день в Україні сфера туризму містить високий потенціал, проте не має достатнього та адекватного управління на різних ступенях. Досліджуючи туристичний сектор, можна сказати що в Україні є без виключення всі умови, такі як географічно зручне розташування, присутність значної кількості історико-культурних та природних заповідників, більш-менш розвинуту інфраструктуру, шість природно-курортних територій, які містять у собі лікувально-оздоровчі ресурси. У зв’язку із цим, нами, по-перше, сформовано перелік основних загроз вітчизняному туристичному сектору за сферами їхнього впливу, які можуть реалізуватись у випадку посилення протиепідеміологічних заходів, і, по-друге, надано рекомендаційні заходи органам владних повноважень для попередження можливих негативних впливів. Об’єктивно, Україна має потужний туристичний потенціал, який, не завжди використовується ефективно, а ситуація, що склалася в туристичній сфері, вважаємо потребує активного пошуку шляхів подолання кризових явищ. Результати дослідження можуть бути використані в управлінні туристичними підприємствами з використанням досвіду інших країн та міжнародних рекомендацій, а також виділенні основних факторів впливу для стабілізації їх функціонування. В статті узагальнено, структуровано та досліджено головні наслідки, які очікуються в разі загострення епідемічної ситуації.