АКТИВІЗАЦІЯ РОЗВИТКУ ТОРГІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Петренко, В.С.; Карнаушенко, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Стаття присвячена визначенню нових векторів розвитку торгівельної галузі, її стану обґрунтовано роль торгівлі у сталому розвитку національної економіки. На основі аналізу статистичних даних Державної служби статистики України проаналізовано різні показники, які свідчать про розвиток галузі торгівлі та названі інноваційні методи розвитку роздрібної торгівлі, а також запропоновано розробити Стратегію розвитку внутрішньої торгівлі на 2020-2025 рр. В дослідженні визначено чотири основні позиції, щодо пріоритетних напрямків розвитку роздрібної торгівлі в світі, та запропоновано перелік пунктів, які повинні бути у розробленій Стратегії розвитку внутрішньої торгівлі. В результаті визначено, що для пожвавлення комерційної діяльності необхідно впровадження інновацій, застосування оновлених інструментів взаємодії, консолідації, інтеграції та автоматизації, що дозволить підвищити ефективність ведення роздрібного бізнесу як на сьогоднішній день, так і в майбутньому. Держава, в свою чергу, повинна стимулювати розвиток роздрібної торгівлі шляхом державної підтримки, покращення інвестиційного клімату в галузі, сприяти поліпшенню розвитку споживчого попиту населення.