ЗАСТОСУВАННЯ СИНЕРГЕТИЧНИХ ПРИНЦИПІВ ДО ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Потравка, Л.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті визначено необхідність формування синергетичної парадигми публічного управління, що має на меті створення дієвих механізмів державного управління, направлених на підвищення ефективності національної економіки в умовах нестійкості розвитку соціально-економічних систем. Основною причиною пошуку нової наукової парадигми є протиріччя існування як сфери об’єктивного причинно-наслідкового функціонування та еволюції природи та суспільства, функціонуючих на принципах самоорганізації. Предметною та методологічною основою синергетики вважається аналогія (посилання), оскільки вона включає в предмет синергетики невизначеність та обумовлює вільний пошук напрямів науки. Визначено, що аналогію слід розглядати як нову форму об’єктивно необхідного, яка має бути доповнена дослідженнями співвідношення закономірного та випадкового. Окреслено важливість синергетичних принципів у системі публічного управління.