ФОРМУВАННЯ КРИТЕРІЇВ ТА ПРИНЦИПІВ СИСТЕМИ ЕФЕКТИВНОГО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ - Скібіна, Т.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Наразі Україна потерпає від військової агресії з боку Російської Федерації, що спричиняє руйнування соціальних, економічних, технологічних, екологічних та політичних систем. Боротьба за теріторіальну цілісність, суверенитет, подальше відбудовавуння країни повинно грунтуватися на дієвих механізмах підтримки, впровадженні результативних проектів відновлення інфрастуктури та галузей економіки, принятті ефективних державних рішень щодо покращення рівня життя населення. Отже, значною мірою саме від рівня ефективності державного управління залежить добробут населення країни та її здатність до відновлення. Саме тому, одним із актуальних напрямів, що потребує наукового обґрунтування та змістовного перегляду є результативність та дієвість прийнятих державних рішень, впроваджених державних програм та державного управління загалом. Виникає об’єктивна необхідність наукових досліджень спрямованих на підвищення ефективності державного управління, основним завданням яких є формування критеріїв та принципів ефективного державного управління. З метою створення умов, щодо можливості досягнення довгострокових національних цілей, вирішення ключових соціальних, економічних, політичних завдань суспільства та вирішення кризових ситуацій та підвищеню результативності державної політики, у статті розглянуті науково-теоретичні основи формування ефективної системи державного управління. Сформовані загальні критерії, яким повинна відповідати ефективна система державного управління, а саме: сприяти збільшенню результативності та зменшенню витрат у процесі державного управління; сприяти досягненню мети діяльності за мінімальних матеріальних, ресурсних, трудових витрат; задовольняти результатами діяльності потреби суспільства; бути адаптованою до кризових явищ; мати економічно доцільне функціонування та позитивний вплив на результати діяльнвизності загальнодержавного рівня. Визначені подальші напрями наукових досліджень та обгрунтована необхідність ствоерння науково-методичного підходу щодо оцінювання рівня ефективності державного управління.