МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ Й ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ НА ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Даценко, Г.В.; Кудирко, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
У статті висвітлено необхідність проведення внутрішньогосподарського контролю та залучення зовнішнього аудитора у процесі здійснення діяльності у напрямку закупівлі, збереження та реалізації товарних запасів. Вони є найважливішою ланкою обліку торговельних підприємств, оскільки є об’єктом операційної діяльності, на яку припадає найбільший відсоток отриманих доходів та здійснених витрат. Здійснення внутрішньогосподарського контролю допоможе створити підприємству ефективну систему обліку товарних запасів, забезпечить 100-відсоткову реалізацію товарних залишків упродовж терміну їх придатності, сприятиме вчасному знаходженню помилок під час здійснення операцій, що пов’язані із надходженням, внутрішнім переміщенням та реалізацією наявних товарів. Залучення аудитора дозволить виявити зроблені помилки під час складання фінансової звітності, встановити доречність використання того чи іншого шляху складання собівартості, використання обраного методу нарахування амортизації, а також методу списання товарних запасів із складу.