СВІТОВИЙ РИНОК ЕНЕРГЕТИКИ: СУЧАСНИЙ СТАН - Когут-Ференс , О.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка)
Стаття присвячена дослідженню сучасному стану світового ринку енергетики. Розглянута структура світового енергетичного ринку яка складається із традиційної і нетрадиційної (відновлювальної) енергетик. Досліджено системну диспозицію трансформації світового енергетичного ринку. Здійснено аналізу споживання первинної енергії та виробництву первинної енергії у світі за видами паливно-енергетичних ресурсів за результатами якого визначено, що структура світового енергетичного ринку з кожним роком стає диверсифікованішою. Вивчено, що спалювання паливно-енергетичних ресурсів веде до значних викидів парникових газів в атмосферу та потепління клімату. Виявлено, що для боротьби із глобальним потеплінням пропонуються п’ять основних пунктів, які мають суттєво вплинути на скорочення CO2 у майбутньому: відмова від вугілля та інвестиції у відновлювану енергетику; перехід транспортних засобів на альтернативні види палива; декарбонізація промислового виробництва; підвищення енергоефективності; забезпечення електроенергією 3,5 млрд. осіб, позбавлених її на даний момент. Доведено, що наслідки війни в Україні матимуть негативний вплив на світову економіку та енергетичні системи.