ЗНАЧЕННЯ ДІЛОВОЇ ЕТИКИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Іванченкова, Л.В.; Козак, К.Б.; Долинська, О.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка)
Досліджено суть та складові етики бізнесу, зокрема використання принципів та норм етики ділових стосунків впливає на культуру ділового партнерства. Доведено, що сучасний менеджмент повинен базуватися на етичних цінностях. За результатами наукового дослідження систематизовано принципи етики ділових комунікацій в фінансово-економічній сфері (індивідуальний підхід, зрозуміла мова для клієнта, діловий підхід до спілкування, бездоганний зовнішній вигляд, мовленнєвий етикет, підготовка до спілкування тощо) з детальною характеристикою кожного з них та визначені обов’язкові складові спеціального документу, з регулювання правил професійної етики та ділових комунікацій в організаціях. Встановлено перелік обов’язкових складових ділової етики, що мають бути затверджені та впроваджені на підприємстві, в тому числі: основні принципи та правила поведінки; загальні цінності і принципи обслуговування клієнтів; стандарти обслуговування клієнтів працівниками, в тому числі зустріч, основна бесіда, вирішення конфліктних ситуацій та спірних питань; стандарти спілкування в телефонному режимі та листуванні тощо.