ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА ЯК ОСНОВНА СКЛАДОВА СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ - Танклевська, Н.С.; Кононенко, Л.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
Стаття присвячена дослідженню проблем функціонування податкової політики як основної складової державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників та розробці напрямів її оптимізації. Методика дослідження заснована як на загальнонаукових, так і спеціальних методах дослідження, а саме: логічного узагальнення, системному методі, індукції, дедукції, аналізу, синтезу тощо. У ході дослідження доведено, що сільське господарство є і залишається провідною і є однією з основних бюджетоутворюючих галузей економіки України. Обґрунтовано, що діяльність сільгоспвиробників пов’язана з високими ризиками, що обумовлено специфікою сільськогосподарської діяльності. Відповідно функціонування сільськогосподарських господарств потребує державної підтримки, в структурі якої основна роль належить податковій політиці. Як правило, користувалися податковими пільгами великі сільгоспвиробники виробники, тоді як малі підприємства не мали такої можливості. Встановлено, що сьогодні українська податкова політика орієнтована на виконання контрольних функцій, наслідком яких, як правило, є штрафні санкції. Світові ж тенденції спрямовані на формування такої податкової політики, яка позиціонує адміністрування податків платниками як суспільну послугу. Зазначено, що є доцільним адаптувати світовий досвід, а саме: спростити податкову систему; запровадити механізм допомоги платнику податків у процесі подання декларацій та сплати податків; сприяти розвитку факторів, які дозволяють перетворювати процес оподаткування на суспільну послугу. Обґрунтовано, що впровадження Державною податковою службою України низки нововведень на підставі застосування цифрових технологій, були повинні оптимізувати співпрацю платників податків і фіскальної служби. Проте, на практиці і платники податків і фіскальні органи потребують і часу і ресурсів на адаптацію до вимог цифрового суспільства. Особливо це стосується малих сільськогосподарських підприємств, які і територіально віддалені від «центрів цивілізації», і як правило, мають проблеми з кадровим забезпеченням.