РЕГУЛЮВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ДИСПРОПОРЦІЙ В КОНТЕКСТІ УСТАЛЕННЯ МАКРОСОЦІАЛЬНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Богуш, Л.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2022)
В статті узагальнені фактори формування та якісні характеристики територіальних диспропорцій соціально-економічного розвитку України; виявлені проблеми, обґрунтовані перспективи збалансування господарювання і макросоціальної системи загалом з урахуванням магістральних критеріїв підвищення їх резильєнтності та конкурентоспроможності, що результує в поліпшенні рівня і якості життєдіяльності населення, сукупності конкурентних властивостей національної економіки, територіальних громад, виробників і працівників. Збалансуванню та підвищенню резильєнтності вітчизняної макросоціальної системи, її економіки сприятиме державна політика щодо використання: переваг економіко-географічного положення, геополітичного становища України; параметрів конкурентоспроможності та інноваційного потенціалу робочої сили, а також спектру суспільних інституцій її відтворення; виробничого потенціалу ланок регіональної спеціалізації (промислових, агропереробних, соціокультурних), у т. ч. в формуванні, активізації транскордонних систем господарювання, логістики і транзитів.