ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ У РІК ВІЙНИ: ДЕТАЛЬНИЙ РОЗГЛЯД ПІДСУМКІВ 2022 РОКУ - Іванов, Є.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розглянуто наслідки російської широкомасштабної військової агресії для зовнішньої торгівлі України товарами у 2022 році. Стаття має на меті дослідити специфіку функціонування зовнішнього сектора вітчизняної економіки за безпрецедентного в новітній історії України руйнівного впливу військових дій та терористичних ракетних обстрілів об’єктів енергетичної та іншої інфраструктури, а також часткової блокади традиційних торгових шляхів. У дослідженні використано низку загальнонаукових методів пізнання, методи компаративного і статистичного аналізу. Проаналізовано ключові тенденції, зміни у географічній і товарній структурі вітчизняного експорту та імпорту. Визначено товарні групи, за якими відбулося найбільше падіння експортних поставок у вартісному та фізичному обсягах, а також ті групи товарів, експорт яких вдалося збільшити, незважаючи на пов’язані з війною економічні труднощі. У загальних рисах окреслено причини падіння/зростання експортних поставок за відповідними товарними групами. Охарактеризовано наслідки перебоїв у функціонуванні міжнародних ланцюгів поставок харчових продуктів через російську блокаду українського експорту морськими шляхами. Узагальнено основні результати реалізації європейської ініціативи «Смуги солідарності для України», а також ініціативи безпечного транспортування зернових культур і продуктів харчування з українських портів (Чорноморської зернової ініціативи). Досліджено ефекти від призупинення з боку Євросоюзу залишкових ввізних мит на промислові товари, безмитних тарифних квот на продукти харчування та сільськогосподарську продукцію, антидемпінгових і спеціальних заходів щодо продукції походженням з України. Проаналізовано основні зміни у товаропотоках між Україною та її ключовими партнерами по торгівлі. Оцінено результати антикризових заходів уряду України у сфері скасування бар’єрів для імпорту низки товарів, зокрема тих, що стосуються спрощення процедур митного оформлення та звільнення від сплати податку на додану вартість, акцизного податку і ввізного мита на автотранспортні засоби.