ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ ТА ЗАГРОЗ - Луцик, Ю.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті обґрунтовано пріоритетність “економічної безпеки”, як однієї із інтегральних складових “національної безпеки”, яка в силу сучасних трансформаційних процесів у безпековому середовищі, піддається впливу великої кількості загроз, що не може не позначитися на еволюції сутності і змісту її понятійного апарату. Надано стислий аналіз наукових поглядів та нормативних установок на ключовий понятійний апарат у сфері безпеки держави, з метою усвідомлення та формування вектору подальших перспективних досліджень. Особлива увага автора спрямована на формування сучасної концепції економічної безпеки. Становлення та подальшого розвитку набувають нові категорії: ”національна стійкість”, “економічна стійкість”, як сучасний напрям у сфері безпеки, який буде спроможний адаптуватися до впливу загроз та сформувати механізм протидії, відновлення і забезпечення функціонування системи на належному рівні. Інструментом становлення і функціонування системи економічної безпеки має стати державна політика економічної безпеки, реалізація якої покладається на державу, у особі уповноважених органів, з метою впорядкування економічних відносин, забезпечення стійкості економіки та набуття прогнозованої ситуації в країні.