ОНТОЛОГІЯ ЗАГАЛЬНОЇ СФЕРИ ДИСКУРСУ "РЕЗІЛЬЄНТНІСТЬ ПЕРСОНАЛУ" - Вартанова, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Обґрунтовано необхідність забезпечення резільєнтності персоналу у корпоративному управлінні як умови превенції професійного вигоряння та депресій, порушення систем мотивації та лояльності персоналу, інших деструктивних наслідків як для особистості, так і для компанії в цілому, що набуває особливої актуальності в умовах в умовах війни та післявоєнного відновлення України. На засадах синонімічного аналізу визначено синоніми першого і другого рівня в англомовній та україномовній версії розуміння поняття "резільєнтність". Визначено сутність резільєнтності персоналу у корпоративному управлінні та дуальний характер забезпечення резільєнтності персоналу. Визначено основні сфери забезпечення резільєнтності персоналу у корпоративному управлінні: як стійкість (стабільність) персоналу, як кластер компетенцій; як систему корпоративних цінностей. Побудовано онтологію загального дискурсу "резільєнтність персоналу" в корпоративному управлінні.