ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ: СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМКИ ПОКРАЩЕННЯ - Огренич, Ю.О.; Діброва, В.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті визначено, що промислові підприємства мають нагальну потребу у підвищенні рівня економічної безпеки задля захисту від факторів ринкового середовища, забезпечення ефективності фінансово-господарської діяльності. Встановлено, що переважна більшість підприємств зазнала значних збитків, поступово відновлюють роботу та потребують комплексу заходів до протидії, нейтралізації впливу негативних факторів. Досліджено поняття «економічна безпека» та складові економічної безпеки підприємства, а саме: фінансову, інтелектуальну, кадрову, соціальну, техніко-технологічну, політико-правову, інформаційну, екологічну, силову, інноваційну. Проаналізовано індекс промислового виробництва за 2014-2021 рр. та червень 2022 р. Розглянуто кількість підприємств протягом 2014-2021 рр. та наведені прогнозні прибутки промислового сектору на період воєнного стану. Досліджено діяльність Державного підприємства «Антонов», проведено аналіз прогнозних прибутків за 2022 р. на підставі використання лінії тренду, методу ковзної середньої. Досліджено загальний рівень економічної безпеки підприємства на підставі аналізу інтегрального показника фінансової, виробничо-збутової, техніко-технологічної та кадрової складових економічної безпеки. Визначено проблеми, що пов’язані з економічною безпекою ДП «Антонов», а саме: неготовність підприємства до воєнного стану; відсутність постійного керівника; застаріле та зношене обладнання; відсутність новітніх технологій та повільне впровадження інновацій; втрачені угоди з постачальниками; складність логістики та втрата ринків збуту. За результатами дослідження сформовано шляхи підвищення економічної безпеки: переорієнтація ринків збуту продукції; розширення виробничої бази; оновлення техніки; дотримання екологічних норм; залучення іноземних інвестицій; підвищення кваліфікації співробітників; розробка стратегії розвитку підприємства; розробка та впровадження інструментів забезпечення економічної безпеки. Визначені напрямки удосконалення роботи підприємства, серед яких: переорієнтація ринку збуту; зміна сировинної бази; вирішення проблеми з керівництвом.