РОЛЬ ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВ У ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Посаднєва, О.М.; Повод, Т.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Велика кількість державних підприємств в Україні та низькі фінансові результати їх діяльності вимагають всебічного аналізу діяльності цих суб’єктів господарювання та знаходження шляхів реформування державного сектору. У цій статті розглянуті теоретичні і практичні аспекти функціонування державних підприємств. Описано основні види суб’єктів господарювання державного сектору економіки. Визначено місце і роль суб’єктів господарювання державного сектора економіки у економічній системі держави. Проаналізовано ефективність діяльності державних підприємств за останні роки. Зроблено висновки, що належний корпоративний менеджмент на державних підприємствах має підвищити їх соціальну та економічну ефективність, а також мінімізувати ризики бюджету щодо недоотримання податкових та неподаткових надходжень від цих суб’єктів та вимушеного збільшення видатків через державні гарантійні зобов’язання за кредитами таких підприємств. Дослідження проводилось з використанням структурного, порівняльного, статистичного, економічних методів аналізу. При обробці фактичних даних використовувались розрахунково-аналітичні та графічні методи. Інформаційною базою слугували нормативні акти, наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених, інтернет-ресурси, статистичні дані щодо роботи державних підприємств.